S přicházejícím letním obdobím, plným teplými večery a oddechovým dovolenkovým časem začíná grilovací sezona. Dnes již není grilování výsadou pouze majitelů zahrad, jelikož dnes se dá již bez problému a hlavně bez kouře grilovat v pohodlí i na terase bytové jednotky či dokonce přímo v interiéru. Zahradní gril či exteriérový gril proto vybíráme dle nejčastější metody grilování a také dle způsobu umístění se zohledněním na blízké okolí.
První místo stále obsazují grily na dřevěné uhlí
Ačkoliv dnešní nabídka zahrnuje velmi moderní typy grilů, které fungují na principu elektriky či plynu, prvenství stále patří grilům fungujících na dřevěné uhlí. Tato metoda grilování si získává oblibu hlavně díky přímému pečení, jež zaručí pokrmu typickou grilovaní chuť a nezapomenutelné aroma.
Majitele grilů na dřevěné uhlí neodradí ani varování lékařů, kteří tento způsob ze zdravotního hlediska příliš nedoporučují. Jedná se o méně zdravý způsob úpravy pokrmů, jelikož připravovaná potravina do sebe nasaje všechny nepříliš zdravé látky.
Elektrické grily nabízejí velmi snadnou přípravu
Příprava pokrmů na elektrickém grilu je velmi jednoduchá a ani obsluha elektrického grilu nevyžaduje žádnou speciální předchozí přípravu. K největším přednostem elektrických grilů patří čistota a hygieničnost přípravy pokrmů, při němž nás nebude odpuzovat nežádoucí kouř. K dalším přednostem elektrického grilování patří možnost jejich využití dokonce i v interiéru, neboť při jejich provozu nevzniká žádný kouř.
K nevýhodám elektrických grilů však patří nutná dostupnost přívodu elektřiny, což může být v některých zahradách značný problém. Pro mnoho konzumentů však může i nevýhoda elektrického grilování spočívat v netypické chuti a aroma připraveného pokrmu. Pokrm připravený na elektrickém grilu nebude disponovat typickým aroma a chutí, která se do pokrmu dokáže nasát z dřevěného uhlí.
Elektrické grily jsou na našem trhu nabízeny i v provedení tzv. lávových grilů, jež bývají vyrobeny z nerezové oceli. Příprava pokrmu na lávovém grilu spočívá v opékání na rozžhavených lávových kamenech, které dokáží veškerý přebytečný tuk vsakovat. Pokrmu dodají přírodní a zdravou chuť obohacenou o minerály, které ze sebe při rozžhavení uvolňují.
Alternativou elektrických grilů jsou grily plynové
Plnohodnotnou alternativou elektrických grilů jsou grily plynové, které fungují na podobném principu jako elektro grily, avšak jejich výkon je poháněn plynem. Zdrojem tepla je zpravidla vbudovaná sada hořáků, jež jsou napojeny na plynovou propanbutanovou bombu.
K výhodám plynových grilů patří jejich snadná a okamžitá regulovatelnost výkonu tepla, což funguje na podobném principu jako u kuchyňského plynového sporáku. K velkým přednostem také patří snadný způsob čištění, grilování bez kouře a popela a zdravý způsob přípravy pokrmů.
zdroj: http://www.abecedazahrady.cz/…default.aspx
foto: iStockphoto / Thinkstock