25/5
Sezóna grilování je tu: Jste připraveni?

Sezóna grilování je tu: Jste připraveni?

25. května 2020 v 00.00, Zahrada

Sponzorované odkazy

Pomalu se otepluje, a tak všichni milovníci masa připravují svoje venkovní grily na pořádnou grilovačku. Víte ale, jak si připravit maso tak, aby vám chutnalo, bylo propečené přesně podle vašich představ a jaké náčiní k tomu použít?

Slunce příjemně hřeje, zahrada ožívá čerstvě zelenou trávou a barevnými květy a všem milovníkům dobrého jídla začíná sezóna venkovního grilování. Je čas vytáhnout zaprášené grily z kůlny a věnovat jim trochu pozornosti a nakoupit uhlí a další nezbytnosti, bez kterých se žádný mistr grilu neobejde.

Jak si připravit grilovací místo, gril a maso?

A jak vykouzlit dokonalý steak jako od profesionála? Grilovací sezóna vždy začíná pořádnou údržbou grilu a potřebného náčiní. Ten, kdo při podzimním uskladňování grilu jeho čištění trochu zanedbal, by mu měl tentokrát věnovat o to větší pozornost. V první řadě je třeba škrabkou odstranit připečené zbytky, které mohly zůstat na dně topeniště. Povrch grilu pak otřete vlhkým hadrem a pohyblivé kovové části promažte olejem.

„Opékací mřížku bychom také měli očistit od připečených zbytků, a pokud je zrezivělá, otřít kovovým kartáčkem a poté promazat jedlým olejem. To je vlastně dobrý tip před každým grilováním, protože na mřížku pomazanou olejem se nám nebude maso tolik připékat,“ radí Petr Wagner z e-shopu Astoreo, kde můžete nakoupit potřeby pro grilování. Pokud používáte gril plynový, měli byste zkontrolovat, jestli plyn někudy neuniká a jestli jsou všechny součásti, jako třeba ochranné kryty hořáků nebo odkapávací miska, v dobrém stavu.

Díky správnému nářadí neskončí maso mezi uhlíky

Když máte údržbu za sebou, můžete se vrhnout na kontrolu a nákup grilovacího nářadí. Někomu to může připadat jako zbytečnost a vystačí si se dvěma příborovými vidličkami, ale takoví lidé pak často loví klobásky nebo steaky spadené mezi uhlíky.

„Kdo vyzkouší profesionální grilovací náčiní, pozná, že je pak manipulace s připravovaným jídlem úplně jiná. V první řadě mají kleště a obracečky delší rukojeti, takže kuchaře žár tak nepálí do rukou. Obracení masa, párků nebo klobásek a zeleniny je díky kleštím daleko jednodušší, o nutnosti použít obracečku na burgery z mletého masa ani nemluvě,“ dodává Wagner. Na krájení masa se pak hodí pořádný ostrý nůž.

Pořádně rozehřát

Klasický gril na dřevěné uhlí je dobré rozehřát minimálně hodinu před tím, než chceme začít vařit. Po půl hodině od zapálení dřeva přidáme dřevěné uhlí a za další půl hodiny můžeme začít grilovat. Plynový či elektrický gril je rozehřátý rychleji, jen přicházíte o specifickou vůni dřeva, která dodá pokrmům správnou „kouřovou“ příchuť. Na druhou stranu však z kouře nemusejí mít radost sousedé v okolí, proto je pro grilování na terase bytu vhodnější spíše gril elektrický, který je zároveň skladnější.

U přípravy steaků záleží na teplotě

Také si kladete otázku, jak poznat, jestli je gril rozehřátý přesně, jak potřebujeme? Existuje jednoduchý test. Stačí umístit holou ruku asi deset centimetrů nad uhlíky a počkat, až začne žár pálit tak, že ji musíme dát pryč. Když ruku vydržíte nechat nad grilem asi šest vteřin, je teplota vhodná pro přípravu ryb nebo pomalé pečení. Když vydržíte čtyři vteřiny, je to ideální teplota na klasické grilování steaků. Pokud ruku sundáte už po dvou vteřinách, můžeme na grilu zprudka opékat tenčí plátky masa.

Podle šéfkuchaře Jana Rimplera patří nevhodná teplota k jedněm z nejčastějších chyb, kterých se méně zkušení kuchaři při grilování dopouštějí. „Na našich kurzech se setkáváme se spoustou hobby kuchařů a myslím, že drobných chyb je hned několik. Kromě teploty na grilu je to příprava studeného masa ihned po vytažení z lednice nebo grilování steaku stále zalitého marinádou,“ podotýká Rimpler, který provozuje školu vaření Kuliner.

Abyste si pochutnali na hovězím steaku z grilu, nemusíte podle Rimplera dělat žádné složité přípravy. „Steaky z vyzrálého masa není nutné nijak předem marinovat, stačí je vytáhnout z lednice asi hodinu před samotným grilováním. Na přípravu steaku medium mám pomůcku: kolik centimetrů je vysoký steak, tolik minut z každé strany se bude grilovat při teplotě grilu 220 až 250 °C. Potom ho nechám odpočívat asi polovinu času přípravy. Tři centimetry silný steak opékáme tři minuty z každé strany a necháme tři minuty odpočívat. Pak už jen servírujeme,“ popisuje šéfkuchař.

Při přípravě ostatních mas, jako je drůbeží a vepřové, doporučuje šéfkuchař jednoduché marinování ve slaném nálevu. Na litr vody 30 gramů soli, koření a bylinky dle chuti a marinovat ve studeném nálevu minimálně čtyři hodiny.

Co pořídit pro dokonalou grilovačku?

Praktický stolní gril na uhlí

Skladný gril s hmotností jen 0,65 kilogramu za 499 Kč s sebou můžete jednoduše vzít na piknik do přírody. Nechybí mu ani víko a odvětrávací otvory, díky kterým zastane stejnou práci jako jeho větší kolegové.

Stolní výkonný gril Philips

Elektrický gril Philips za 1 999 Kč je možné rozpálit na vysokou teplotu, která je vhodná pro rychlé zatažení masa. Jednoduše se ovládá pomocí termostatu a výhodou také je, že grilovací plochu a sběrnou nádobu na tuk lze mýt v myčce.

Šéfkuchařský nůž

Kvalitní šéfkuchařský nůž ROOC, 28 cm z černého mramoru za 189 Kč, je vyrobený z kvalitní oceli a potažený speciální ohnivzdornou a nepřilnavou vrstvou. Díky potahovému materiálu je krájení příjemné, hladké a potraviny se na nůž nelepí.

Přenosný box na potraviny a dorty

Převézt nachystané chlebíčky či deserty někam autem bývá často složitý úkol. Tento potravinový box za 199 Kč se svým jedinečným tvarem přizpůsobí všem uskladněným a přenášeným potravinám, takže se nic nepomačká a nerozpadne.

Piknikový koš

Proutěný piknikový koš za 999 Kč se skvěle hodí pro grilování v přírodě nebo parku a oceníte ho jistě i při výletech. Košík obsahuje dva talířky, nožík a otvírák na zátky a láhve v jednom, dvě lžíce, dvě vidličky, dva nože a dvě skleničky.

  • Všechny produkty koupíte na Astoreo.cz
  • děkujeme za inspirace, rady a tipy Petru Wagnerovi z e-shopu Astoreo
  • a také šéfkuchaři Janu Rimplerovi ze školy vaření Kuliner

Zdroj foto: Astoreo

Sponzorované odkazy:

Reality Magazín

Reality Magazín

Reality Magazín je nově vzniklý projekt, který si klade za cíl mapovat český, slovenský a částečně také zahraniční trh s realitami. Sloganem našeho realitního magazínu je příznačné trojslovní spojení „domy, byty, reality“. Tyto tři slova přesně vystihují obsahovou náplň Reality Magazínu.

Chceme naše čtenáře informovat o nově vystavěných domech a bytech v celé ČR, o architektonic­kých zajímavostech současnosti i těch z dob již minulých. Zaměříme se také na profily českých realitních kanceláří a budeme pro naše čtenáře sledovat novinky v oblasti výstavby, revitalizací, zateplování a jiných.

Pevně věříme, že náš Reality Magazín vám pomůže se zorientovat na trhu s nemovitostmi, pomůže vám vybrat si tu správnou realitní kancelář a třeba vám dopomůže i k lepšímu bydlení.

Doporučujeme

Home nábytek nabízí kvalitní rohové sedací soupravy do každé domácnosti.

Hledáte nové bydlení či byt na investici? Prohlédněte si novostavby v celé ČR a vybírejte z široké nabídky bytů, domů a pozemků na prodej.

Barové židle za skvělou cenu najdete na e-shopu Hawaj.cz

Je libo 2+kk, 3+kk nebo i větší a nové byty Praha? Určitě si vyberete!

Ikdyž se již v poslední době reality Praha tolik nestaví, stále je bydlení v nich velmi výhodné.

domy, byty, reality