Ač to za okny tak moc nevypadá, zima je již za dveřmi. A život přeje připraveným. Jste připraveni i vy? Máte kvalitní palivo do vašeho kotle na tuhá paliva?
Kotle na tuhá paliva i dnes patří stále mezi velmi oblíbená řešení pro vytápění v zimních měsících. Ale takový správný výběr kvalitního paliva může být pro neznalé problematický. Ať už jde o dřevo, uhlí či pelety, existuje celá paleta různých produktů, které lze k vytápění pořídit. Víte, na které parametry se u jednotlivých druhů topiva zaměřit, abyste získali pro svůj kotel na tuhá paliva ten opravdu nejkvalitnější produkt?
Pelety
Mnozí si myslí, že pelety by měly být světlé. Ovšem právě barva nemusí mít na jejich kvalitu žádný výrazný vliv. Kvalitní mohou být i tmavé pelety, přičemž k jejich tmavnutí dochází ve výrobě při procesu lisování díky vysokému tlaku a teplotě. Také nedostatečné odkouření zdroje tepla, má vliv na zbarvení pelet. To však neznamená, že by tím trpěla jejich výsledná kvalit.
Opačně je tomu u pelet, jež získaly svoji tmavší barvu díky příměsi kůry. Výhřevnost takovýchto pelet je nižší, ale nižší je i cena. Opravdu nekvalitní pelety poznáte na první pohled podle jejich mechanické odolnosti. Stačí zatřepat se zabalenými peletami, a když z nich odpadává jen minimum pilin, jsou kvalitní. Také při omaku a mnutí mezi prsty by peleta měla vydržet pohromadě. Pokud se peleta lehce rozpadá, není dobrá, a navíc vám může do budoucna ovlivnit i správné fungování kotle.
Kvalitní pelety by měly mít mezinárodní certifikát ENplus, který je platný ve více než čtyřiceti zemích světa. V Česku má takový certifikátem cca necelá desítka výrobců. Toto číslo se může zdát malé, ale podle dat Klastru Česká peleta, který v tuzemsku certifikaci udílí, mělo v loňském roce razítko dosvědčující vysokou kvalitu 96 procent českých dřevních pelet.
Dřevo
V případě dřeva je to malinko jinak. Se všemi druhy dřeva se nevytápí stejně. Odborníci doporučují volit tvrdé druhy dřeva jako jsou dub, buk a jasan. Dub je díky pomalému hoření v Česku nejpoužívanější, ale buk a jasan zase odborníky upřednostňovány a více doporučovány. Buk a jasan totiž mají tu devizu, že se lehce zapalují, ale také rychle vysychají.
Právě vlhkost bývá přitom u dřeva klíčovým kritériem, které může snížit účinnost vytápění i u doporučovaných druhů. Ideální vlhkost dřeva pro vytápění by měla být cca 20 procent, přičemž čerstvé dřevo má vlhkost až 50 procent. Tím čerstvé dřevo při svém spalování významně snižuje výhřevnost, jelikož část tepla z něj je spotřebována na odpaření vody ze dřeva. Vysokou vlhkost dřeva poznáte podle toho, že takové dřevo vydává hodně dýmu a poskytuje malý plamen. Navlhlé dřevo je proto nutné nechat vyschnout – ideálně dva roky.
Sušením se odpaří až třetina váhy dřeva. Tento tip je možné využít při i kontrole dřeva u nákupu, a to na váze. Rovněž jsou i jiné způsoby ke stanovení vlhkosti, třeba pomocí digitálního vlhkoměru. Součástí vlhkoměru jsou dva ocelové hroty, které se zapichují do dřeva. Je dobré před měřením vždy polínko rozpůlit a měřit jeho vlhkost uprostřed. Hroty lze totiž zapíchnout jen dva milimetry hluboko a měření celého polena by mohlo být díky vyschlým okrajům značně zavádějící.
Uhlí
Jedním z hlavních prvků kvality při výběru uhlí pro vytápění domácnosti je takzvaná zrnitost. Informace by měla být k dispozici u prodejce. Zrnitost se udává v milimetrech a značí velikost jednotlivých kusů uhlí. Pro automatické kotle je vhodné uhlí se zrnitostí nižší než 25 milimetrů.
Při zrnitosti uhlí můžete narazit na pojmy nadsítnost a podsítnost, které se vztahují k zrnům, jež mají větší, nebo naopak menší průměr, než je udávaná zrnitost. Pokud tedy distributor a prodejce uvádí u těchto prvků 20 procent, znamená to, že se od stanovené velikosti bude lišit zhruba pětina všech zrn. Takové uhlí je netříděné a má více příměsí, čímž i hůře hoří.
Řešením je nákup od dodavatelů, kteří uhlí sami dotřiďují, což následně minimalizuje podíl nadsítných a podsítných zrn. Dodavatelé dnes také často uhlí balí do pytlů po 25 kilogramech, což ocení především menší spotřebitelé z řad domácností.
Kromě velikosti uhlí je dobré při výběru sledovat i jeho složení, přičemž je důležitý podíl síry, popela a vody. Kvalitní uhlí by těchto tyto složky obsahovat co nejméně. Síra může způsobit pozdější korozi kotle, popel a voda zase mají vliv na účinnost spalování a tím i životnost kotle. Ovšem nějaké to určité procento vody v uhlí je pro správné hoření důležité.
Informace a rady nám poskytl pan Roman Švantner, produktový manažer společnosti ENBRA.
Zdroj foto: Enbra
Autor: Pavla Košík Jelínková