Grilování patří k velmi oblíbeným letním činnostem, které spojuje konzumaci lahůdek připravených na grilu s příjemnou zábavou. Grilování zažívá v poslední době opravdový boom, a tak nikoho nepřekvapí široká nabídka grilů a doplňků určených ke grilování. Jestli jste to letos nestihl, nevadí. Nikdy není pozdě pořídit si gril a těšit se na příští léto!
Výhody versus nevýhody grilů na dřevěné uhlí
Ačkoliv v oblasti grilů jsou dostupné nejnovější modely pracující na technologicky vyspělém systému, hitem jsou stále grily na dřevěné uhlí. A důvodů, proč tomu tak je, existuje hned několik. K přednostem grilů na dřevěné uhlí dnes již zdaleka nepatří cena, neboť profesionální nebo velmi kvalitní grily na dřevěné uhlí, jsou cenově dosti náročné. V nabídce jsou však grily, které pořídíme řádově v tisících, ovšem to samé platí i u grilů plynových či elektrických.
Grily na dřevěné uhlí však vynikají svojí mobilitou, snadnou manipulací, lehkou přenosností a schopností použití téměř kdekoliv, bez ohledu na dostupnosti elektriky či plynu. Ovšem, jejich unikátní předností je nezaměnitelná chuť připravených pokrmů, která se nedá s jinými typy grilů srovnávat. Maso je plné šťávy s jemně křupavou kůrčičkou, zelenina je křupavá a výtečně propečená.
K nevýhodám naopak patří vyšší možnost připálení pokrmů a delší doba přípravy jídel. U starších typů grilů je nevýhodou odkapávání omastku na dřevěné uhlíky, které poté začnou „prskat“. Modernější verze však mají již problém s omastkem vyřešený, a to ve spodní misce, do které tuk odkapává. Pokud máte starý typ grilu, jehož součástí není zabudovaný odkapávací tácek, situaci lze jednoduše vyřešit použitím tácku hliníkového, ve kterém tuk zůstává.
Dalším záporem je nepříjemný kouř, který je nejintenzivnější v době přípravy ohně. Během grilování je také nutné hlídat žhavost dřevěného uhlí, nepříjemností je, když uhlí začne hořet plamenem.
Typy grilů na dřevěné uhlí
Grily na dřevěné uhlí jsou nabízeny ve dvou materiálových variantách, vybírat můžeme grily z plechu nebo litiny. Kvalitnější jsou grily litinové, které jsou oproti těm plechovým těžší, tudíž i stabilnější.
Litinové grily jsou svým vzhledem robustnější, což také přispívá k tomu, že si i déle udrží teplo. Co se životnosti týče, ty kvalitnější modely litinových grilů se dožívají až o polovinu déle, než grily plechové.
Při výběru grilů na dřevěné uhlí je však důležité upřednostňovat funkčnost, bezpečnost používání a stabilitu. Důležité také je, aby gril disponoval víkem a roštem s možností polohovatelnosti. Víko je důležité zejména pro udržování vhodné teploty pokrmů, rovnoměrného opékání, zároveň slouží jako ochrana proti větru.
zdroj: http://www.odstolu.cz/?…, http://www.zahrada-levne.cz/…drevene-uhli, http://www.homeline.cz/…ne-uhli.html